Bron afbeelding: Wikimedia, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gamification-in-business-illustration-web.jpg

De themadag van het Zone.college op 12 april 2022 vond plaats op de locatie Zwolle en had als thema Gamification en onderwijs. Deze themadag was bestemd voor alle docenten in opleiding die hun werkplekleren uitvoeren bij het Zone.college.  Een van de deelnemers heeft een mooie weergave geschreven van hoe hij deze dag heeft ervaren.

‘Tijdens de themadag stonden er een aantal leuke activiteiten op de planning. Het thema was Gamification en onderwijs. De themadag was er op gericht hoe wij gamen, simulaties en spelvormen in onze lessen zouden kunnen toepassen. Wij hadden bijvoorbeeld een workshop werkvormen waarbij wij als beginnende docenten kennismaakten met verschillende werkvormen door zij samen uit te voeren en te ervaren. Dit was een hele leuke en leerzame ervaring, zeker voor een beginnend docent als ik! Ook was de GMEC aanwezig op school, de GMEC staat voor Green Mobile Education Centre en dit was een leuke ervaring. In de GMEC- truck waren een aantal simulaties te vinden. Je kon met een VR-bril en controllers voor een VR- game leuke spelletjes doen waarmee je kon ontdekken hoe werken, en daarmee leren, in VR kan zijn. Ook kon je door een simulatie een graafmachine besturen. Je zat zelf echt in een stoel met een joystick, ik vond dit heel leuk om te doen en ik denk ook dat dit voor leerlingen een goede en leerzame manier is om kennis te maken met het eventuele werkveld.

Wij hadden ook een oefening waarbij wij het samen in een spelvorm over het werkplekleren hadden. Ik vond dit zelf een leuke manier om ervaringen te delen en ik vond het zo makkelijk om met de andere werkpleklerenden in gesprek te gaan over hun ervaringen tijdens het werkplekleren. Op deze manier kunnen wij veel van elkaar leren.

De les afstand en nabijheid was ook heel leerzaam vond ik. Wij hebben geleerd hoe jij je non- verbaal als docent voor de klas zou kunnen gedragen, wat natuurlijk echt handig is om goed te kunnen tijdens het lesgeven. Ik denk dat het goed is om dit als docent te kunnen en ik vind het ook goed dat Zone de ruimte geeft aan de werkpleklerenden om dit samen te oefenen. Ook hebben wij het nog gehad over fysiek afstand houden tussen jij en je leerlingen, ik vind dit een goede les om beginnend docenten te leren omdat zij hier zeker mee te maken krijgen.

Ik vond het een gezellige, leuke en leerzame dag en ik denk dat het erg waardevol is als het Zone college dit blijft organiseren!’

Mocht je ideeën en/of vragen hebben rondom Opleiden in de School of specifiek rondom themadagen, laat het ons weten.

Rita Hanekamp schoolcoördinator, email: hanekamp@zone.college